Análise da desidratação osmótica do feijão verde (Vigna Unguiculata L. walp)
The purpose of this research was to realize a study of osmotic dehydration process for green bean (Vigna unguiculata L. Walp). The green bean used was obtained from local producers (CEASA/RN) and the grains were selected and blanched in water (88oC for 3 min). The eight experiments, each one of 30 m...
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Publicado em: |
Instituto Federal do Rio Grande do Norte - IFRN
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ri-123456789-450372021-11-26T14:28:01Z Análise da desidratação osmótica do feijão verde (Vigna Unguiculata L. walp) Analysis of osmotic dehydration of green bean (Vigna unguiculata L. Walp) Queiroga, Priscila Vanini Dantas de Medeiros Medeiros, Maria de Fátima Dantas de Mata, Wilson da Mata, Ana Lúcia de Medeiros Lula Da Conservação Perda de agua Feijão verde Pré-tratamento Ganho de sólidos The purpose of this research was to realize a study of osmotic dehydration process for green bean (Vigna unguiculata L. Walp). The green bean used was obtained from local producers (CEASA/RN) and the grains were selected and blanched in water (88oC for 3 min). The eight experiments, each one of 30 minutes, were realized using an osmotic solution of NaCl with concentrations of 5% and 10%, for both agitation and non-gitation systems, and for temperatures of 25oC and 40oC. The best osmotic dehydration results were obtained for non-agitation system at 25oC and NaCl concentration of 10%, in which green bean water loss (WL) and solid gain (SG) were 12,69% and -0,96%, respectively O objetivo desta pesquisa foi realizar um estudo do processo de desidratação osmótica para o feijão verde (Vigna unguiculata L. Walp). O feijão verde utilizado foi adquirido no mercado local (CEASA/RN). Os grãos foram selecionados e branqueados a uma temperatura de 88ºC durante 3 min. Os experimentos foram realizados utilizando uma solução osmótica de 5% e 10% de NaCl, com e sem agitação da mesma e em temperaturas de 25ºC e 40ºC, totalizando 8 ensaios. Cada ensaio durou 30 minutos. Os resultados obtidos com este estudo apontam como melhor condição de processo o ensaio realizado sem agitação, à temperatura de 25ºC e solução osmótica contendo 10% de NaCl. Neste ensaio o feijão apresentou uma perda de água (WL) de aproximadamente 12,69% e um ganho de sólidos (GS) de -0,96% 2021-11-26T14:28:01Z 2021-11-26T14:28:01Z 2011 article Queiroga, P. V. D. M.; MEDEIROS, M. F. D.; MATA, W.; MATA, A. L. M. L.. Análise da desidratação osmótica do feijão verde (Wiigna unguiculata L. Wolp). Holos (Natal. Online), v. 5, p. 106-116, 2011. Disponível em: https://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/HOLOS/article/view/775. Acesso em: 26 nov. 2021. https://doi.org/10.15628/holos.2011.775 1807-1600 https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/45037 10.15628/holos.2011.775 pt_BR Attribution 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/ application/pdf Instituto Federal do Rio Grande do Norte - IFRN |
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The purpose of this research was to realize a study of osmotic dehydration process for green bean (Vigna unguiculata L. Walp). The green bean used was obtained from local producers (CEASA/RN) and the grains were selected and blanched in water (88oC for 3 min). The eight experiments, each one of 30 minutes, were realized using an osmotic solution of NaCl with concentrations of 5% and 10%, for both agitation and non-gitation systems, and for temperatures of 25oC and 40oC. The best osmotic dehydration results were
obtained for non-agitation system at 25oC and NaCl concentration of 10%, in which green bean water loss
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