Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente

The out-of-home food sector has been growing very prominently in the country and, in Rio Grande do Norte, the numbers are not different, especially in the restaurant and snack bar segment. The balance of new start-ups is positive and in this context, existing companies should be aware of the inserti...

ver descrição completa

Na minha lista:
Detalhes bibliográficos
Autor principal: Cunha, Hiago Walter’s Azevedo
Outros Autores: Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
Formato: bachelorThesis
Idioma:pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Assuntos:
Endereço do item:https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/35597
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id ri-123456789-35597
record_format dspace
institution Repositório Institucional
collection RI - UFRN
language pt_BR
topic Vantagem competitiva
Atributos de desempenho
Matriz de Importância X Desempenho
Alimentação fora do Lar
spellingShingle Vantagem competitiva
Atributos de desempenho
Matriz de Importância X Desempenho
Alimentação fora do Lar
Cunha, Hiago Walter’s Azevedo
Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
description The out-of-home food sector has been growing very prominently in the country and, in Rio Grande do Norte, the numbers are not different, especially in the restaurant and snack bar segment. The balance of new start-ups is positive and in this context, existing companies should be aware of the insertion of these new companies in the market. In addition to being in constant growth is a very homogeneous market, which requires companies in the segment a position against the market to present a competitive differentiation to get a prominent position in the perception of customers. The present study aims to evaluate, in the client's perception, the attributes of importance and performance in relation to the competition, as a support to strategic decision making. The research is a case study, developed in a fast food restaurant that produces sandwiches and pizzas with artisanal dough. It is applied as to its nature and descriptive as to its objectives, of a transverse character. To carry out the survey, a total of 100 (one hundred) clients of the company studied were interviewed, through a survey, in order to collect the opinion of the clients. For data analysis was applied plot of the data obtained in the matrix of importance x performance, evaluating how important it gives to each attribute and how it evaluates it in relation to the competition of the studied company. The results showed a predominance of evaluations in the appropriate zone, which may mean that customers are loyal, with alignment of the attributes offered by the company to the importance given by them and see the competitive differentials of the restaurant with performance equal or superior to the competition. This finding is particularly important as it indicates that innovation in the industry to outperform the competition, capture new customers, and surprise you must be an ongoing pursuit.
author2 Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
author_facet Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
Cunha, Hiago Walter’s Azevedo
format bachelorThesis
author Cunha, Hiago Walter’s Azevedo
author_sort Cunha, Hiago Walter’s Azevedo
title Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
title_short Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
title_full Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
title_fullStr Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
title_full_unstemmed Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
title_sort importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente
publisher Universidade Federal do Rio Grande do Norte
publishDate 2019
url https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/35597
work_keys_str_mv AT cunhahiagowaltersazevedo importanciaedesempenhodecriterioscompetitivosemumasanduicheriaepizzariademassaartesanalanalisedeoportunidadesdemelhoriasobaperspectivadocliente
_version_ 1773966177864777728
spelling ri-123456789-355972021-09-20T15:26:10Z Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente Cunha, Hiago Walter’s Azevedo Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva Bastos, Evangelina de Mello Oliveira, Marcelo Barbosa Vantagem competitiva Atributos de desempenho Matriz de Importância X Desempenho Alimentação fora do Lar The out-of-home food sector has been growing very prominently in the country and, in Rio Grande do Norte, the numbers are not different, especially in the restaurant and snack bar segment. The balance of new start-ups is positive and in this context, existing companies should be aware of the insertion of these new companies in the market. In addition to being in constant growth is a very homogeneous market, which requires companies in the segment a position against the market to present a competitive differentiation to get a prominent position in the perception of customers. The present study aims to evaluate, in the client's perception, the attributes of importance and performance in relation to the competition, as a support to strategic decision making. The research is a case study, developed in a fast food restaurant that produces sandwiches and pizzas with artisanal dough. It is applied as to its nature and descriptive as to its objectives, of a transverse character. To carry out the survey, a total of 100 (one hundred) clients of the company studied were interviewed, through a survey, in order to collect the opinion of the clients. For data analysis was applied plot of the data obtained in the matrix of importance x performance, evaluating how important it gives to each attribute and how it evaluates it in relation to the competition of the studied company. The results showed a predominance of evaluations in the appropriate zone, which may mean that customers are loyal, with alignment of the attributes offered by the company to the importance given by them and see the competitive differentials of the restaurant with performance equal or superior to the competition. This finding is particularly important as it indicates that innovation in the industry to outperform the competition, capture new customers, and surprise you must be an ongoing pursuit. O setor de alimentação fora do lar vem apresentando um crescimento de muito destaque no país e, no Rio Grande do Norte, os números não são diferentes, principalmente, no segmento de restaurantes e lanchonetes. O saldo de novas empresas abertas é positivo e nesse contexto as empresas já existentes devem estar atentas a inserção dessas novas empresas no mercado, além de estar em constante crescimento é um mercado muito homogêneo, o que exige das empresas do segmento um posicionamento frente ao mercado para apresentar uma diferenciação competitiva para obter posição de destaque na percepção dos clientes. O presente estudo tem como principal objetivo avaliar, na percepção do cliente, os atributos de importância e desempenho em relação à concorrência, como apoio a tomada de decisões estratégica. A pesquisa trata de um estudo de caso, desenvolvida em um restaurante fast-food que produz sanduiches e pizzas com massa artesanal. É aplicada, quanto à sua natureza, e descritiva quanto aos seus objetivos, de caráter transversal. Para realização da pesquisa foram entrevistados um total de 100 (cem) clientes da empresa estudada, através de um survey, a fim de coletar a opinião dos clientes. Para análise dos dados foi aplicada plotagem dos dados obtidos na matriz de importância x desempenho, avaliando qual a importância ele dá a cada atributo e como ele o avalia em relação a concorrência da empresa estudada. Os resultados obtidos mostraram predominância das avaliações na zona apropriada, o que pode significar que os clientes estão fidelizados, com alinhamento dos atributos oferecidos pela empresa à importância dada por eles e enxergam os diferenciais competitivos do restaurante com desempenho igual ou superior à concorrência. Esse achado é particularmente importante, pois indica que a inovação no setor para superar a concorrência, captar novos clientes e surpreendê-lo deve ser uma busca continua. 2019-12-02T20:32:50Z 2021-09-20T15:26:10Z 2019-12-02T20:32:50Z 2021-09-20T15:26:10Z 2019-11-26 bachelorThesis 20150148002 CUNHA, Hiago Walter’s Azevedo. Importância e desempenho de critérios competitivos em uma sanduicheria e pizzaria de massa artesanal: análise de oportunidades de melhoria sob a perspectiva do cliente. 2019. 53f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Administração) – Departamento de Ciências Administrativas, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2019. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/35597 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/octet-stream Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Administração