O CHOURIÇO E A PATRIMONIALIZAÇÃO DAS COMIDAS DO SERTÃO: QUESTÕES, ENTRAVES E DESAFIOS

In Seridó, food has been the object of patrimonialization since 2010. With the registration of the Feast of Sant'Ana, actions were planned with a view to safeguarding traditional eating practices, such as the know-how of the mestras de chouriço. On the other hand, the growth of tourism, the gas...

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Detalhes bibliográficos
Principais autores: Cavignac, Julie Antoinette, Dantas, Maria Isabel
Formato: Online
Idioma:por
Publicado em: Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN
Endereço do item:https://periodicos.ufrn.br/vivencia/article/view/27405
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spelling oai:periodicos.ufrn.br:article-274052021-12-27T20:43:53Z O CHOURIÇO E A PATRIMONIALIZAÇÃO DAS COMIDAS DO SERTÃO: QUESTÕES, ENTRAVES E DESAFIOS Cavignac, Julie Antoinette Dantas, Maria Isabel In Seridó, food has been the object of patrimonialization since 2010. With the registration of the Feast of Sant'Ana, actions were planned with a view to safeguarding traditional eating practices, such as the know-how of the mestras de chouriço. On the other hand, the growth of tourism, the gastronomization of regional food and the promotion of 'rustic culture' brands by political agents provoke a movement of patrimonialization outside state agencies. Although food is at the heart of the matter, the instruments that have been implemented prove to be ineffective, non-existent or not known to representatives of culinary traditions. Far from being a vector of recognition, economic development or emancipation for knowledge-bearing populations, patrimonialization seems to have the opposite effect, as it reinforces social and racial barriers. This finding is the starting point for a reflection on the clashes of food heritage in a society struggling with social and political tensions, focused on the colonial past and re-elaborating its identity in the act of eating.    No Seridó, a alimentação é objeto de patrimonialização desde 2010. Com o registro da Festa de Sant’Ana, foram planejadas ações visando a salvaguarda das práticas alimentares consideradas tradicionais, tal qual o saber-fazer das “mestras de chouriço”. Por outro lado, o crescimento do turismo, a gastronomização da comida regional e a promoção das marcas da "cultura rústica" por agentes políticos provocam um movimento de patrimonialização fora das agências estatais. Apesar da alimentação estar no cerne da questão, os instrumentos que foram implementados se revelam ineficazes, inexistentes ou não chegam ao conhecimento dos representantes das tradições culinárias. Longe de ser um vetor de reconhecimento, de desenvolvimento econômico ou de emancipação para as populações detentoras dos saberes, a patrimonialização parece ter um efeito contrário, pois reforça as barreiras sociais e raciais. Esta constatação é o ponto de partida de uma reflexão sobre os embates do patrimônio alimentar numa sociedade atravessada por tensões sociais e políticas, focada no passado colonial e que reelabora sua identidade no ato de comer.  Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN 2021-12-02 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion application/pdf https://periodicos.ufrn.br/vivencia/article/view/27405 Vivência: Revista de Antropologia; v. 1 n. 57 (2021) 2238-6009 10.21680/2238-6009.2021v1n57 por https://periodicos.ufrn.br/vivencia/article/view/27405/15159 Copyright (c) 2021 Julie Antoinette Cavignac, Maria Isabel Dantas
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