Influência da dieta prática sobre a fecundidade e coloração dos camarões Neocaridina davidi

Shrimps of the species Neocaridina davidi are a hit on the ornamental market because they are adaptable to different substrates and temperatures. Their colors promote the value and define the pattern of the animals, thus influencing their commercialization. The aim was to evaluate the influence of t...

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Detalhes bibliográficos
Autor principal: Silva, Kyvia Kaynara Augusta da
Outros Autores: Ribeiro, Karina
Formato: bachelorThesis
Idioma:pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Assuntos:
Endereço do item:https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/56459
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spelling ri-123456789-564592023-12-20T15:46:54Z Influência da dieta prática sobre a fecundidade e coloração dos camarões Neocaridina davidi Influence of the practical diet on the fecundity and color of the shrimps Neocaridina davidi Silva, Kyvia Kaynara Augusta da Ribeiro, Karina Nascimento, Carlos Henrique do Castro, Maria Giovanna de Lima Carcinicultura ornamental Alimentação alternativa Vegetais Reprodução Ornamental carciniculture Alternative food Plants Reproduction CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Shrimps of the species Neocaridina davidi are a hit on the ornamental market because they are adaptable to different substrates and temperatures. Their colors promote the value and define the pattern of the animals, thus influencing their commercialization. The aim was to evaluate the influence of the use of plants on the fecundity and pattern of ornamental shrimp. Animals with standard Red Sakura coloring were selected and kept in experimental units on three different diets: T1 - commercial feed; T2 - practical vegetable-based diet (carrots and broccoli); and T3 - commercial feed + practical vegetable-based diet. The feed was provided twice a day and 20 days after the start of the experiment, the ovulated females were separated into individual aquariums and kept until the eggs hatched to assess fecundity, and at the end of the experiment, the animals that were fit for sale, non-standard and transparent were observed. The results showed that T2 performed better in terms of coloration. With regard to fecundity, T2 had the lowest number of offspring and T1 and T3 showed no difference between them. The results obtained showed that the high levels of carotenoids present in the vegetables chosen were beneficial for improving coloration, but when it comes to growth and reproduction, a balanced diet with adequate minerals, proteins and lipids is necessary to meet the animals' nutritional needs. Os camarões da espécie Neocaridina davidi fazem sucesso no mercado ornamental, pois são adaptáveis aos diferentes substratos e temperaturas. Suas cores promovem o valor e definem o padrão dos animais influenciando, assim, na comercialização dos mesmos. O objetivo foi avaliar a influência do uso de vegetais sobre a fecundidade e a padronagem dos camarões ornamentais. Foram selecionados animais com coloração padrão Red Sakura que estiveram em unidades experimentais variando três dietas: T1 - ração comercial; T2 – dieta prática a base de vegetais (cenoura e brócolis); e T3 - ração comercial + dieta prática a base de vegetais. A alimentação foi fornecida duas vezes ao dia diariamente e após 20 dias de início do experimento as fêmeas ovadas foram separadas em aquários individuais e mantidas até a eclosão dos ovos para avaliação da fecundidade, e, ao final do experimento observou-se, ainda os animais aptos à comercialização, não padrão e transparentes. Os resultados evidenciaram que T2 teve melhor desempenho referente à coloração. Em relação à fecundidade, T2 teve menor número de filhotes e T1 e T3 não apresentaram diferença entre si. Os resultados obtidos demonstraram que os níveis elevados de carotenoides presentes nos vegetais escolhidos se mostraram benéficos para melhora na coloração, porém se tratando do conjunto crescimento e reprodução se faz necessário uma dieta balanceada com os minerais, proteínas e lipídeos adequados para suprir as necessidades nutricionais dos animais. 2023-12-20T15:46:54Z 2023-12-20T15:46:54Z 2023-11-17 bachelorThesis SILVA, Kyvia Kaynara Augusta da. Influência da dieta prática sobre a fecundidade e coloração dos camarões Neocaridina davidi. Orientação: Karina Ribeiro. 2023. 30f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) - Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Macaiba, 2023. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/56459 pt_BR application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Zootecnia Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias
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Silva, Kyvia Kaynara Augusta da
Influência da dieta prática sobre a fecundidade e coloração dos camarões Neocaridina davidi
description Shrimps of the species Neocaridina davidi are a hit on the ornamental market because they are adaptable to different substrates and temperatures. Their colors promote the value and define the pattern of the animals, thus influencing their commercialization. The aim was to evaluate the influence of the use of plants on the fecundity and pattern of ornamental shrimp. Animals with standard Red Sakura coloring were selected and kept in experimental units on three different diets: T1 - commercial feed; T2 - practical vegetable-based diet (carrots and broccoli); and T3 - commercial feed + practical vegetable-based diet. The feed was provided twice a day and 20 days after the start of the experiment, the ovulated females were separated into individual aquariums and kept until the eggs hatched to assess fecundity, and at the end of the experiment, the animals that were fit for sale, non-standard and transparent were observed. The results showed that T2 performed better in terms of coloration. With regard to fecundity, T2 had the lowest number of offspring and T1 and T3 showed no difference between them. The results obtained showed that the high levels of carotenoids present in the vegetables chosen were beneficial for improving coloration, but when it comes to growth and reproduction, a balanced diet with adequate minerals, proteins and lipids is necessary to meet the animals' nutritional needs.
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