Alimentos à base de cereais industrializados destinados a crianças menores de 36 meses: uma análise da rotulagem.
It is estimated that cereal-based foods intended for infant nutrition are the second most available industrialized food for children under 36 months. Therefore, it is necessary to evaluate the labeling of these foods in the city of Natal-RN, aiming to determine whether these foods comply with the gu...
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Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
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Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/56411 |
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ri-123456789-564112023-12-20T13:45:03Z Alimentos à base de cereais industrializados destinados a crianças menores de 36 meses: uma análise da rotulagem. Industrialized cereal-based foods intended for children under 36 months: a labeling analysis Fontes, Iasmim Leite Rodrigues, Karla Danielly da Silva Ribeiro 0000-0002-8591-9096 https://lattes.cnpq.br/7194006082287978 0000-0002-2251-5967 http://lattes.cnpq.br/5658288179573297 Araújo, Célia Regina Barbosa de 0000-0002-9650-3870 http://lattes.cnpq.br/3197089693483877 Araújo, Maria Elionês de Oliveira 0000-0002-6741-0587 http://lattes.cnpq.br/5234000182942143 Alimentação infantil Infant food Alimentos ultraprocessados Ultra-processed foods Cereais Cereals Legislação sobre alimentos Food legislation It is estimated that cereal-based foods intended for infant nutrition are the second most available industrialized food for children under 36 months. Therefore, it is necessary to evaluate the labeling of these foods in the city of Natal-RN, aiming to determine whether these foods comply with the guidelines that regulate products intended for baby food. In this study, processed cereal-type foods intended for children under 36 months available in stores in Natal-RN were evaluated. The data extracted from the label was analyzed according to the type of processing using the Nova classification and based on current Brazilian legislation on composition, messages on labels and other regulations. Of the 25 cereal-based foods for children under 36 months analyzed, all were ultra-processed and presented inadequacies regarding the presence of humanized images. Inadequacies were also found regarding the absence of the list of ingredients headed by the phrase “ingredients after preparation” and protein content for dehydrated cereals without milk. These results suggest the need for continuous monitoring of industrialized products, with the aim of establishing strategies to protect breastfeeding and the introduction of healthy foods, as advised by the Ministry of Health. Estima-se que os alimentos à base de cereais destinados à alimentação infantil são o segundo alimento industrializado mais disponível para crianças menores de 36 meses. Desta forma, faz-se necessário avaliar a rotulagem desses alimentos na cidade de Natal-RN, objetivando averiguar se esses alimentos estão de acordo com as diretrizes que regulamentam os produtos destinados à alimentação infantil. Neste estudo, avaliou-se alimentos industrializados do tipo cereais destinados a crianças menores de 36 meses disponíveis no comércio de Natal-RN. Os dados extraídos do rótulo foram analisados segundo tipo de processamento pela classificação Nova e com base nas legislações brasileiras vigentes sobre composição, mensagens nos rótulos entre outras normativas. Dos 25 alimentos à base de cereais para crianças com idade menor de 36 meses analisados, todos eram ultraprocessados e apresentaram inadequações quanto à presença de imagens humanizadas. Também foram encontradas inadequações quanto à ausência da lista de ingredientes encabeçada pela frase “ingredientes após o preparo” e teor de proteína para cereais desidratados sem leite. Esses resultados sugerem a necessidade de contínua fiscalização dos produtos industrializados, com o objetivo de estabelecer estratégias para proteger o aleitamento materno e a introdução alimentar saudável, conforme orienta o Ministério da Saúde. 2023-12-20T13:45:03Z 2023-12-20T13:45:03Z 2023-12-06 bachelorThesis FONTES, Iasmim Leite. Alimentos à base de cereais industrializados destinados a crianças menores de 36 meses: uma análise da rotulagem. Orientador: Karla Danielly da Silva Ribeiro Rodrigues. 2023. 29f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2023. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/56411 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN NUTRIÇÃO NUTRIÇÃO |
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