Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura
Assessing food intake and analyzing diet quality are recognized as essential steps to identify possible associations between eating habits and health outcomes. For this, it is necessary to select and manage practical tools that are attentive to the objectives set out in the investigation. The pre...
Na minha lista:
Autor principal: | |
---|---|
Outros Autores: | |
Formato: | bachelorThesis |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
|
Assuntos: | |
Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/50280 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
ri-123456789-50280 |
---|---|
record_format |
dspace |
institution |
Repositório Institucional |
collection |
RI - UFRN |
language |
pt_BR |
topic |
Consumo Alimentar Qualidade da dieta QFA ESQUADA Food consumption Diet quality FFQ CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
spellingShingle |
Consumo Alimentar Qualidade da dieta QFA ESQUADA Food consumption Diet quality FFQ CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Alves, Natan de Oliveira Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
description |
Assessing food intake and analyzing diet quality are recognized as essential steps to
identify possible associations between eating habits and health outcomes. For this, it is
necessary to select and manage practical tools that are attentive to the objectives set out in the
investigation. The present study aimed to identify the Food Frequency Questionnaires (FFQ)
included for the Brazilian population, through a narrative review of the literature, which
sought to answer which FFQ models are in compliance with the guidelines and paradigms of
the Food Guide for the Brazilian population. We found 19 studies of development, validation
and/or reproducibility testing of Food Frequency Questionnaires (FFQ) that were used as a
food survey tool, and another 5 studies in which ESQUADA was used exclusively to assess
diet quality. It was found that although studies with an emphasis on the FFQ address the same
topic, there are a large number of differences when it comes to their regionalization and
methodologies; and that the ESQUADA method appears to be innovative and promising, as it
allows the classification of food consumption based on processing levels, without having as a
requirement the application of an associated food survey. Based on these results, we can
conclude that the ESQUADA method demonstrates potential value for use as an alternative
way of evaluating the quality of the diet in epidemiological research. Finally, considering the
dietary diversity of the different regions of the country, the need for a validated and tested
FFQ for the Northeastern population was noted. |
author2 |
Bezerra, Ingrid Wilza Leal |
author_facet |
Bezerra, Ingrid Wilza Leal Alves, Natan de Oliveira |
format |
bachelorThesis |
author |
Alves, Natan de Oliveira |
author_sort |
Alves, Natan de Oliveira |
title |
Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
title_short |
Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
title_full |
Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
title_fullStr |
Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
title_full_unstemmed |
Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
title_sort |
métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura |
publisher |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte |
publishDate |
2022 |
url |
https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/50280 |
work_keys_str_mv |
AT alvesnatandeoliveira metodosdeavaliacaodoconsumoalimentaraplicadosapopulacaobrasileiraumarevisaodeliteratura |
_version_ |
1773965492319420416 |
spelling |
ri-123456789-502802022-12-19T20:16:14Z Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura Alves, Natan de Oliveira Bezerra, Ingrid Wilza Leal http://lattes.cnpq.br/5110021666898603 http://lattes.cnpq.br/0148928535788097 Souza, Anissa Melo http://lattes.cnpq.br/3634186072147231 Bezerra, Ingrid Wilza Leal http://lattes.cnpq.br/0148928535788097 Souza, Anissa Melo http://lattes.cnpq.br/3634186072147231 Morais, Célia Márcia Medeiros http://lattes.cnpq.br/0384829520310364 Consumo Alimentar Qualidade da dieta QFA ESQUADA Food consumption Diet quality FFQ CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Assessing food intake and analyzing diet quality are recognized as essential steps to identify possible associations between eating habits and health outcomes. For this, it is necessary to select and manage practical tools that are attentive to the objectives set out in the investigation. The present study aimed to identify the Food Frequency Questionnaires (FFQ) included for the Brazilian population, through a narrative review of the literature, which sought to answer which FFQ models are in compliance with the guidelines and paradigms of the Food Guide for the Brazilian population. We found 19 studies of development, validation and/or reproducibility testing of Food Frequency Questionnaires (FFQ) that were used as a food survey tool, and another 5 studies in which ESQUADA was used exclusively to assess diet quality. It was found that although studies with an emphasis on the FFQ address the same topic, there are a large number of differences when it comes to their regionalization and methodologies; and that the ESQUADA method appears to be innovative and promising, as it allows the classification of food consumption based on processing levels, without having as a requirement the application of an associated food survey. Based on these results, we can conclude that the ESQUADA method demonstrates potential value for use as an alternative way of evaluating the quality of the diet in epidemiological research. Finally, considering the dietary diversity of the different regions of the country, the need for a validated and tested FFQ for the Northeastern population was noted. Avaliar a ingestão alimentar e analisar a qualidade da dieta são etapas reconhecidas como fundamentais para identificar possíveis associações entre hábitos alimentares e desfechos em saúde. Para isso, se faz necessário selecionar e administrar ferramentas adequadas e que estejam alinhadas com os objetivos previstos na investigação. O presente estudo teve como objetivo identificar os Questionários de Frequência Alimentar (QFA) desenvolvidos para a população brasileira, por meio de uma revisão narrativa de literatura, onde se buscou responder quais modelos de QFA estão em alinhamento com as diretrizes e paradigmas do Guia Alimentar para a População Brasileira. Foram encontrados 19 estudos de desenvolvimento, validação e/ou teste de reprodutibilidade de Questionários de Frequência Alimentar (QFA) que foram utilizados como ferramenta de inquérito alimentar, e outros 5 estudos em que o ESQUADA foi exclusivamente utilizado para avaliar a qualidade da dieta. Verificou-se que apesar de os estudos com ênfase no QFA abordarem o mesmo tema, há um grande número de diferenças quando se trata da regionalização e metodologias destes; e que o método ESQUADA apresenta ser inovador e promissor, por possibilitar a classificação do consumo alimentar a partir dos níveis de processamento, sem ter como requisito a aplicação de um inquérito alimentar em associação. A partir desses resultados podemos concluir que, o método ESQUADA demonstra potencial valor para utilização como via alternativa de avaliação da qualidade da dieta nas pesquisas epidemiológicas. Por fim, considerando-se a diversidade alimentar das diferentes regiões do país, notou-se a necessidade de um QFA validado e testado para a população nordestina. 2022-12-19T20:16:14Z 2022-12-19T20:16:14Z 2022-12-13 bachelorThesis ALVES, Natan de Oliveira. Métodos de avaliação do consumo alimentar aplicados à população brasileira: uma revisão de literatura. 2022. 56f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição), Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2022. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/50280 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Nutrição Departamento de Nutrição |