Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor

Objective: The objective of this work is to characterize chocolate products sold in the Brazilian market regarding their main ingredients, and the implications for the consumer. Method: This is a quantitative, exploratory and descriptive research, in which a collection was carried out about the ingr...

ver descrição completa

Na minha lista:
Detalhes bibliográficos
Autor principal: Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros
Outros Autores: Scattone, Katya Anaya Jacinto
Formato: bachelorThesis
Idioma:pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Assuntos:
Endereço do item:https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48904
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id ri-123456789-48904
record_format dspace
institution Repositório Institucional
collection RI - UFRN
language pt_BR
topic Cacau
Cacao
Chocolate
Chocolate
Ingredientes de Alimentos
Food Ingredients
Qualidade dos Alimentos
Food Quality
Rotulagem de alimentos
Food Labeling
spellingShingle Cacau
Cacao
Chocolate
Chocolate
Ingredientes de Alimentos
Food Ingredients
Qualidade dos Alimentos
Food Quality
Rotulagem de alimentos
Food Labeling
Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros
Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
description Objective: The objective of this work is to characterize chocolate products sold in the Brazilian market regarding their main ingredients, and the implications for the consumer. Method: This is a quantitative, exploratory and descriptive research, in which a collection was carried out about the ingredients present and the weight of chocolate products sold by the largest supermarket chain in the country with online and retail sales. The products were classified as intended for children or adults based on the characteristics of their packaging. Results: 240 products were analyzed. Among which, 62 were considered for children and 178 for adults. The median weight of packages was 88.5 g (adult audience) to 90 g (child audience). A greater diversity of ingredients was found in products intended for children. For both audiences, the main ingredient in the analyzed chocolates was sugar. Cocoa appeared more frequently in products intended for the adult public. Conclusion: The composition of the products identified in this analysis generates an important discussion about consumers' knowledge of the types of chocolates available on the market, and, since consumption is increasing, it highlights the importance of more research being carried out to differentiate the composition of these products.
author2 Scattone, Katya Anaya Jacinto
author_facet Scattone, Katya Anaya Jacinto
Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros
format bachelorThesis
author Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros
author_sort Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros
title Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
title_short Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
title_full Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
title_fullStr Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
title_full_unstemmed Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
title_sort perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor
publisher Universidade Federal do Rio Grande do Norte
publishDate 2022
url https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48904
work_keys_str_mv AT silvaemmanuellefernandademedeiros perfildosprodutosdechocolatenomercadobrasileiroprincipaisingredienteseimplicacoesparaoconsumidor
AT silvaemmanuellefernandademedeiros profileofchocolateproductsinthebrazilianmarketmainingredientsandimplicationsfortheconsumer
_version_ 1775651015002947584
spelling ri-123456789-489042023-08-29T14:25:22Z Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor Profile of chocolate products in the brazilian market: main ingredients and implications for the consumer Silva, Emmanuelle Fernanda de Medeiros Scattone, Katya Anaya Jacinto http://lattes.cnpq.br/7632524600986257 Medeiros, Anna Cecília Queiroz de https://orcid.org/0000-0002-7664-4959 http://lattes.cnpq.br/6897910777769874 Nascimento, Edilza Silva do http://lattes.cnpq.br/2980494675739012 Dantas, Dayene Louyse Lírio https://orcid.org/0000-0002-8174-6597 http://lattes.cnpq.br/7318565313823944 Cacau Cacao Chocolate Chocolate Ingredientes de Alimentos Food Ingredients Qualidade dos Alimentos Food Quality Rotulagem de alimentos Food Labeling Objective: The objective of this work is to characterize chocolate products sold in the Brazilian market regarding their main ingredients, and the implications for the consumer. Method: This is a quantitative, exploratory and descriptive research, in which a collection was carried out about the ingredients present and the weight of chocolate products sold by the largest supermarket chain in the country with online and retail sales. The products were classified as intended for children or adults based on the characteristics of their packaging. Results: 240 products were analyzed. Among which, 62 were considered for children and 178 for adults. The median weight of packages was 88.5 g (adult audience) to 90 g (child audience). A greater diversity of ingredients was found in products intended for children. For both audiences, the main ingredient in the analyzed chocolates was sugar. Cocoa appeared more frequently in products intended for the adult public. Conclusion: The composition of the products identified in this analysis generates an important discussion about consumers' knowledge of the types of chocolates available on the market, and, since consumption is increasing, it highlights the importance of more research being carried out to differentiate the composition of these products. Objetivo: O objetivo deste trabalho é caracterizar produtos de chocolates comercializados no mercado brasileiro quanto aos seus principais ingredientes, e as implicações para o consumidor. Método: Trata-se de uma pesquisa quantitativa, exploratória e descritiva, na qual foi realizada uma coleta acerca dos ingredientes presentes e a gramatura dos produtos de chocolate comercializados pela maior rede de supermercado do país com vendas online e varejo. Os produtos foram classificados como destinados ao público infantil ou adulto a partir das características de suas embalagens. Resultados: Foram analisados 240 produtos. Dentre os quais, 62 considerados como destinados ao público infantil e 178 para o público adulto. A mediana de gramatura das embalagens foi de 88,5 g (público adulto) a 90 g (público infantil). Uma maior diversidade de ingredientes foi encontrada nos produtos destinados ao público infantil. Para ambos os públicos, o ingrediente principal nos chocolates analisados foi o açúcar. O cacau, apareceu com maior frequência nos produtos destinados ao público adulto. Conclusão: A composição dos produtos identificada nesta análise gera uma importante discussão acerca do conhecimento dos consumidores aos tipos de chocolates disponíveis no mercado, e, uma vez que é crescente o consumo, evidencia a importância de mais pesquisas serem realizadas para diferenciar a composição destes produtos. 2022-08-01T14:01:23Z 2022-08-01T14:01:23Z 2022-07-25 bachelorThesis SILVA, Emmanuelle Fernanda de Medeiros. Perfil dos produtos de chocolate no mercado brasileiro: principais ingredientes e implicações para o consumidor. 2022. 24 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Santa Cruz, RN, 2022. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48904 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Nutrição Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi