Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte
Most human activities generate some type of solid waste, and their improper disposal has become a major problem, the solution comes down to a good management of this waste. Solid waste management had an important advance with 2010 Federal Law number 12.305, which sets out the definitions, principles...
Na minha lista:
Autor principal: | |
---|---|
Outros Autores: | |
Formato: | bachelorThesis |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48814 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
ri-123456789-48814 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
ri-123456789-488142022-07-28T14:07:09Z Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte Solid waste management plan template for small and medium sized restaurants Sousa, Hebert Medeiros de Colombo, Ciliana Regina Furukava, Marciano Oliveira, Regina de Fatima dos Santos Braz de Resíduos sólidos Plano de gerenciamento de resíduos sólidos Restaurante Modelo Solid waste Solid waste management plan Restaurant Model Most human activities generate some type of solid waste, and their improper disposal has become a major problem, the solution comes down to a good management of this waste. Solid waste management had an important advance with 2010 Federal Law number 12.305, which sets out the definitions, principles, objectives, instruments, guidelines and even goals for this management. And according to this Law, establishments such as small and medium-sized restaurants, despite having a great capacity to generate solid waste, are not required to have a solid waste management plan, so the main objective of this work is to create a model of this plan for these restaurants in order to facilitate the development of their own plan without the help of a specific professional. For the creation of this model, two solid waste management plan were made for restaurants in different segments, based on the Solidarity Responsible Residue Generator extension project, located in the city of Natal/RN were taken as a basis, in which it was possible to perceive several similarities in generation and later creation of standardized management measures. Despite some adversities, the objective was achieved. A maioria das atividades humanas geram algum tipo de resíduo sólido, e o descarte inadequado deles vem se tornando um grande problema para a humanidade. A solução para esse problema se resume a uma boa gestão desses resíduos. A gestão de resíduos sólidos teve um avanço importante com a promulgação da Lei Federal 12.305 de 2010, a qual traz as definições, princípios, objetivos, instrumentos, diretrizes e até metas para essa gestão. E de acordo com essa Lei os estabelecimentos como restaurante de pequeno e médio porte, apesar de possuírem grande capacidade de geração de resíduos sólidos, não são obrigados a ter um Plano de Gerenciamento de Resíduos Sólidos - PGRS, então o presente trabalho tem como objetivo principal criar um modelo de PGRS para esses restaurantes com o intuito de facilitar o desenvolvimento do seu próprio plano sem o auxílio de um profissional específico. Para a criação desse modelo foi tomado como base a confecção de dois PGRS para restaurantes de segmentos diferentes, feitos a partir do projeto de extensão Gerador de Resíduos Responsável Solidário, localizados no município de Natal/RN, nos quais pôde-se perceber várias semelhanças de geração e posteriormente criação de medidas padronizadas de gerenciamento para esse tipo de gerador de resíduos. Apesar de algumas adversidades, o objetivo foi alcançado. 2022-07-28T14:07:08Z 2022-07-28T14:07:08Z 2022-07-25 bachelorThesis SOUSA, Hebert Medeiros de. Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte. 2022. 57f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Ambiental) - Centro de Tecnologia, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2022. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48814 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Engenharia Ambiental Engenharia Civil |
institution |
Repositório Institucional |
collection |
RI - UFRN |
language |
pt_BR |
topic |
Resíduos sólidos Plano de gerenciamento de resíduos sólidos Restaurante Modelo Solid waste Solid waste management plan Restaurant Model |
spellingShingle |
Resíduos sólidos Plano de gerenciamento de resíduos sólidos Restaurante Modelo Solid waste Solid waste management plan Restaurant Model Sousa, Hebert Medeiros de Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
description |
Most human activities generate some type of solid waste, and their improper disposal has become a major problem, the solution comes down to a good management of this waste. Solid waste management had an important advance with 2010 Federal Law number 12.305, which sets out the definitions, principles, objectives, instruments, guidelines and even goals for this management. And according to this Law, establishments such as small and medium-sized restaurants, despite having a great capacity to generate solid waste, are not required to have a solid waste management plan, so the main objective of this work is to create a model of this plan for these restaurants in order to facilitate the development of their own plan without the help of a specific professional. For the creation of this model, two solid waste management plan were made for restaurants in different segments, based on the Solidarity Responsible Residue Generator extension project, located in the city of Natal/RN were taken as a basis, in which it was possible to perceive several similarities in generation and later creation of standardized management measures. Despite some adversities, the objective was achieved. |
author2 |
Colombo, Ciliana Regina |
author_facet |
Colombo, Ciliana Regina Sousa, Hebert Medeiros de |
format |
bachelorThesis |
author |
Sousa, Hebert Medeiros de |
author_sort |
Sousa, Hebert Medeiros de |
title |
Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
title_short |
Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
title_full |
Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
title_fullStr |
Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
title_full_unstemmed |
Modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
title_sort |
modelo de plano de gerenciamento de resíduos sólidos para restaurantes de pequeno e médio porte |
publisher |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte |
publishDate |
2022 |
url |
https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48814 |
work_keys_str_mv |
AT sousahebertmedeirosde modelodeplanodegerenciamentoderesiduossolidospararestaurantesdepequenoemedioporte AT sousahebertmedeirosde solidwastemanagementplantemplateforsmallandmediumsizedrestaurants |
_version_ |
1773965487890235392 |