Desenvolvimento de metodologia para extração de óleos e graxas em água produzida utilizando a técnica de radiação por microondas

In determining the Oils and Greases contents (TOG), one of the most important step is the extraction procedure, because at this stage occur the segregation of oils and greases from water produced. It is noteworthy that some samples with low leveis of TOG in their composition often are not determined...

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書目詳細資料
主要作者: Bezerril, Rayana Hozana
其他作者: Silva, Djalma Ribeiro da
格式: Dissertação
語言:pt_BR
出版: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
主題:
在線閱讀:https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48263
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spelling ri-123456789-482632022-08-26T18:23:35Z Desenvolvimento de metodologia para extração de óleos e graxas em água produzida utilizando a técnica de radiação por microondas Bezerril, Rayana Hozana Silva, Djalma Ribeiro da http://lattes.cnpq.br/5260270104276419 http://lattes.cnpq.br/2791074318745945 Mata, Wilson da http://lattes.cnpq.br/0288842238100161 Barillas, Jonnys Lourdes Meneses Barbosa, Andréa Francisca Fernandes http://lattes.cnpq.br/5160430176229725 teor de óleos e graxas extração por radiação microondas extração Manual espectrometria por infravermelho gravimetria. In determining the Oils and Greases contents (TOG), one of the most important step is the extraction procedure, because at this stage occur the segregation of oils and greases from water produced. It is noteworthy that some samples with low leveis of TOG in their composition often are not determined by the standard method of reference. In this case, it is essential the availability of a technique that allows the detection and quantification of these low leveis. For this reason, this work aims to optimize the determination of oils and greases using a technique of microwave extraction, followed by the determination in the Infrared Spectrometry through the analyzer Inftacal TOG/TPH. The evaluation of the efficiency of the proposed methodology was performed by comparison with the conventional technique whose the extraction of organic matter (oils and greases) is done by manual agitation followed by analysis by infrared and gravimetry. However, the basic principie of the technique by microwave radiation is in the process of heating/cooling the sample to promote a more efficient extraction of organic matter. The two techniques were evaluated through the following parameters: sample-solvent proportion and time of extraction at 2, 4 and 6 minutes. According to the comparison of results between them, was observed that the replacement of manual extraction by microwave one was more efficient. Na determinação do Teor de Óleos e Graxas (TOG), uma das etapas mais importantes é o procedimento de extração, pois nesta fase ocorrem a segregação de óleos e graxas presentes na água produzida. Vale ressaltar, que algumas amostras com baixos teores de TOG em sua composição, muitas vezes, não são determinadas pelo método padrão de referência. Neste caso, é fundamental a disponibilidade de uma técnica que possibilite a detecção e quantificação desses baixos teores. Por este motivo, o presente trabalho visa otimizar a determinação de óleos e graxas utilizando uma técnica de extração por microondas, seguida da determinação por Espectrometria na região do Infravermelho através do analizador Infracal TOG/TPH. A avaliação da eficiência da metodologia proposta foi realizada através da comparação com as técnicas convencionais, cuja extração da matéria orgânica (óleos e graxas) é feita por agitação manual seguida de análise por infravermelho e por gravimetria. Todavia, o princípio básico da técnica de radiação por microondas, consiste no processo de aquecimento/resfriamento da amostra promovendo uma extração mais eficiente da matéria orgânica. As três técnicas foram avaliadas através dos seguintes parâmetros: proporção (amostra : solvente) e o tempo de extração em: 2, 4 e 6 minutos. De acordo com os resultados comparativos entre elas, observou-se que a substituição da extração manual pela de microondas foi mais eficiente. 2022-06-22T20:30:33Z 2022-06-22T20:30:33Z 2010-02-03 masterThesis BEZERRIL, Rayana Hozana. Desenvolvimento de metodologia para extração de óleos e graxas em água produzida utilizando a técnica de radiação por microondas. 2010. 110f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Engenharia de Petróleo) - Centro de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2010. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/48263 pt_BR application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Programa de Pós-Graduação em Ciência e Engenharia de Petróleo Centro de Ciências Exatas e da Terra
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Bezerril, Rayana Hozana
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description In determining the Oils and Greases contents (TOG), one of the most important step is the extraction procedure, because at this stage occur the segregation of oils and greases from water produced. It is noteworthy that some samples with low leveis of TOG in their composition often are not determined by the standard method of reference. In this case, it is essential the availability of a technique that allows the detection and quantification of these low leveis. For this reason, this work aims to optimize the determination of oils and greases using a technique of microwave extraction, followed by the determination in the Infrared Spectrometry through the analyzer Inftacal TOG/TPH. The evaluation of the efficiency of the proposed methodology was performed by comparison with the conventional technique whose the extraction of organic matter (oils and greases) is done by manual agitation followed by analysis by infrared and gravimetry. However, the basic principie of the technique by microwave radiation is in the process of heating/cooling the sample to promote a more efficient extraction of organic matter. The two techniques were evaluated through the following parameters: sample-solvent proportion and time of extraction at 2, 4 and 6 minutes. According to the comparison of results between them, was observed that the replacement of manual extraction by microwave one was more efficient.
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