Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local

Increased consumption and excessive disposal of packaging materials, generates serious environmental impacts. Sustainable Design emerges as a way to reduce these impacts, proposing eco-efficient solutions. The consumption of organic foods is growing worldwide, and is seen as a reflection of the grow...

ver descrição completa

Na minha lista:
Detalhes bibliográficos
Autor principal: Ferreira Filho, Renilson Aurélio
Outros Autores: Bastos, Helena Rugai
Formato: bachelorThesis
Idioma:pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Assuntos:
Endereço do item:https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/47462
Tags: Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
id ri-123456789-47462
record_format dspace
spelling ri-123456789-474622023-02-23T21:03:29Z Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local Ferreira Filho, Renilson Aurélio Bastos, Helena Rugai Silva, Cristiano Alves da Bastos, Helena Rugai Alencar, Maurício Bessa, Olavo Impactos ambientais sustentabilidade design de embalagem ciclo de vida alface orgânica Environmental impacts sustainability packing design life cycle organic lettuce Ciências sociais aplicadas, Desenho industrial, Programação visual, Desenho de produto Increased consumption and excessive disposal of packaging materials, generates serious environmental impacts. Sustainable Design emerges as a way to reduce these impacts, proposing eco-efficient solutions. The consumption of organic foods is growing worldwide, and is seen as a reflection of the growing demand for healthier eating habits. However, the food waste is a disturbing reality; one of its causes is the lack of adequate packaging. This project proposes the development of a sustainable packaging for organic lettuce, produced and marketed in the "Horta Orgânico Capim Macio" in Natal. For this, theoretical fundamentals were studied about the causes and impacts of consumption and disposal of packaging materials, sustainable development, local product recovery, consumption of organic food and the importance of packaging and labeling of organic food. The project methodology was based on the Guideline for the Packaging Development (GODE), the Life Cycle Design and Life Cycle Assessment. other tools, such as interviews and questionnaires were also incorporated. The analysis of the data collected has allowed the creation of the creation briefing, which guided the development of the stages of creating the package. Finally, the packaging for organic lettuce, focused on the reduction of environmental impacts in their use and disposal, preserving product quality during the sale, indicating the best way to keep the lettuce, and suggesting ways to reuse packaging. O aumento do consumo e descarte excessivo de embalagens, gera graves impactos ambientais. O Design sustentável surge como uma forma de reduzir estes impactos, propondo soluções ecoeficientes. O consumo de alimentos orgânicos vem crescendo em todo o mundo, e se mostra como um reflexo da crescente busca por hábitos alimentares mais saudáveis. Contudo, o desperdício de alimento é uma realidade preocupante; uma de suas causas é a ausência de embalagens adequadas. Este projeto, propõe o desenvolvimento de uma embalagem sustentável para a alface orgânica, produzida e comercializada na Horta Orgânico Capim Macio, em Natal. Para isso, foram estudados fundamentos teóricos a cerca das causas e impactos do consumo e descarte de embalagens, desenvolvimento sustentável, valorização do produto local, consumo de alimentos orgânicos, a importância da embalagem e a rotulagem de alimentos orgânicos. A metodologia do projeto se baseou no Guia de Orientação para o Desenvolvimento de Embalagens (GODE), no Life Cycle Design e na Avaliação de Ciclo de Vida. Também foram incorporados outras ferramentas, como entrevistas e questionários. A análise dos dados coletados permitiu a criação do briefing de criação, que orientou o desenvolvimento das etapas de criação da embalagem. Por fim, a embalagem para alface orgânica, teve como foco a redução dos impactos ambientais gerados no seu uso e no descarte, preservando a qualidade do produto durante a venda, indicando o melhor modo de conservar a alface, e sugerindo formas de reutilizar a embalagem. 2016-06-29T18:02:34Z 2022-05-25T12:25:16Z 2016-06-29T18:02:34Z 2022-05-25T12:25:16Z 2016-06-16 bachelorThesis 2011022565 https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/47462 pt_BR openAccess application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Design
institution Repositório Institucional
collection RI - UFRN
language pt_BR
topic Impactos ambientais
sustentabilidade
design de embalagem
ciclo de vida
alface orgânica
Environmental impacts
sustainability
packing design
life cycle
organic lettuce
Ciências sociais aplicadas, Desenho industrial, Programação visual, Desenho de produto
spellingShingle Impactos ambientais
sustentabilidade
design de embalagem
ciclo de vida
alface orgânica
Environmental impacts
sustainability
packing design
life cycle
organic lettuce
Ciências sociais aplicadas, Desenho industrial, Programação visual, Desenho de produto
Ferreira Filho, Renilson Aurélio
Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
description Increased consumption and excessive disposal of packaging materials, generates serious environmental impacts. Sustainable Design emerges as a way to reduce these impacts, proposing eco-efficient solutions. The consumption of organic foods is growing worldwide, and is seen as a reflection of the growing demand for healthier eating habits. However, the food waste is a disturbing reality; one of its causes is the lack of adequate packaging. This project proposes the development of a sustainable packaging for organic lettuce, produced and marketed in the "Horta Orgânico Capim Macio" in Natal. For this, theoretical fundamentals were studied about the causes and impacts of consumption and disposal of packaging materials, sustainable development, local product recovery, consumption of organic food and the importance of packaging and labeling of organic food. The project methodology was based on the Guideline for the Packaging Development (GODE), the Life Cycle Design and Life Cycle Assessment. other tools, such as interviews and questionnaires were also incorporated. The analysis of the data collected has allowed the creation of the creation briefing, which guided the development of the stages of creating the package. Finally, the packaging for organic lettuce, focused on the reduction of environmental impacts in their use and disposal, preserving product quality during the sale, indicating the best way to keep the lettuce, and suggesting ways to reuse packaging.
author2 Bastos, Helena Rugai
author_facet Bastos, Helena Rugai
Ferreira Filho, Renilson Aurélio
format bachelorThesis
author Ferreira Filho, Renilson Aurélio
author_sort Ferreira Filho, Renilson Aurélio
title Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
title_short Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
title_full Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
title_fullStr Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
title_full_unstemmed Embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
title_sort embalagem sustentável: do ciclo de vida à valorização do produto local
publisher Universidade Federal do Rio Grande do Norte
publishDate 2016
url https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/47462
work_keys_str_mv AT ferreirafilhorenilsonaurelio embalagemsustentaveldociclodevidaavalorizacaodoprodutolocal
_version_ 1773958004798914560