Análise físico-química de cerveja american lager maturada com pimenta rosa (aroeira)
Beer is an alcoholic beverage obtained by the alcoholic fermentation of brewer's must originated from barley malt and water, with yeast action and addition of hops. The objective of this study was to evaluate the physical and chemical parameters of two american lager beers, one craft with pink...
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Formato: | bachelorThesis |
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Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
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Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38840 |
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ri-123456789-388402021-09-27T12:22:54Z Análise físico-química de cerveja american lager maturada com pimenta rosa (aroeira) Mafra, Gabriela Porpino Sousa, Magna Angélica dos Santos Bezerra Jéssica Maria Damião de Arruda Câmara Medeiros, Fábio Cerveja Beer Análises físico-químicas Aroeira Lager Physical-chemical analyzes Engenharias. Beer is an alcoholic beverage obtained by the alcoholic fermentation of brewer's must originated from barley malt and water, with yeast action and addition of hops. The objective of this study was to evaluate the physical and chemical parameters of two american lager beers, one craft with pink pepper (aroeira) and one industrialized and make comparisons according to the current legislation. The analyzes were: relative density, alcohol content, total acidity, total dry extract, soluble solids, plato grade, pH, saccharometric degree, degree of fermentation, colorimetry and turbidity. The obtained results verified that both are in compliance for density, pH, saccharometric grade, color and turbidity. For total acidity, the craft one presented a value above the recommended. In terms of alcoholic content, the craft beer was in conformity with its label, but the industrialized one has obtained a great deviation for which it informs visually to the consumer. Finally, the evaluation of the degree of fermentation of a beer according to the current methodology and legislation proved to be inconclusive by these single fronts of analysis. A cerveja é uma bebida alcóolica obtida pela fermentação alcóolica do mosto cervejeiro originada do malte da cevada e água, com ação de leveduras e adição de lúpulo. O objetivo deste trabalho foi avaliar os parâmetros físico-químicos de duas cervejas american lager, sendo uma artesanal maturada com pimenta rosa (aroeira) e uma industrializada em função da legislação vigente. As análises foram: densidade relativa, teor alcóolico, acidez total, extrato seco total, sólidos solúveis, grau plato, pH, grau sacarométrico, grau de fermentação, colorimetria e turbidez. Os resultados obtidos verificaram que ambas estão em conformidade para densidade, pH, grau sacarométrico, cor e turbidez. Para a acidez total, a artesanal apresentou um valor acima do recomendado. Em termos de teor alcóolico, a artesanal está em conformidade com seu rótulo, porém a industrializada obteve um grande desvio para o que informa visualmente ao consumidor. Por último, a avaliação do grau de fermentação de uma cerveja em função da metodologia e da legislação vigentes mostrou-se inconclusiva por essas únicas frentes de análise. 2018-06-29T14:14:38Z 2021-09-27T12:22:54Z 2018-06-29T14:14:38Z 2021-09-27T12:22:54Z 2018-06-21 bachelorThesis 2013074159 MAFRA, Gabriela Porpino. Análise físico-química de cerveja american lager maturada com pimenta rosa (aroeira). 2018. 42f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química)) - Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2018. https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38840 pt_BR openAccess application/octet-stream Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Engenharia Química |
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