Análise Cromatográfica e de Rótulos de Amostras Comerciais de Chá de Maracujá Adquiridas no Município de Natal/RN
Passiflora genus, known as “maracujá”, is popularly used as tea for its calming, sedative and gentle sleep-inducing properties. Passiflora species are rich in flavonoids, and can be differentiated by their chromatographic profile. In this context, quality control analysis of Passiflora-based teas ar...
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Formato: | bachelorThesis |
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Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
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Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/33310 |
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ri-123456789-333102021-09-28T16:28:51Z Análise Cromatográfica e de Rótulos de Amostras Comerciais de Chá de Maracujá Adquiridas no Município de Natal/RN Ferreira, Manuella Maria Cruz Langassner, Silvana Maria Zucolotto Cabral, Bárbara Silva, Larissa Marina Pereira Passiflora Controle de qualidade Chá CCDAE Rótulos Passiflora genus, known as “maracujá”, is popularly used as tea for its calming, sedative and gentle sleep-inducing properties. Passiflora species are rich in flavonoids, and can be differentiated by their chromatographic profile. In this context, quality control analysis of Passiflora-based teas are important to ensure the quality and avoid risks to the consumer's health. This study aimed to evaluate the chromatographic profile of five samples of “maracujá” purchased in Natal/RN according to Farmacopeia Brasileira and the product labels were also verified. In general, samples (1-4) showed a similar chromatographic profile, but different intensity of the zones were observed, with exception of the sample 5 that presented a different profile. Isoorientin was observed in all samples, but zones of similar Rf and color of isovitexin were not detected in all samples. In the analysis of labels, it was observed that all samples showed non-conformities in accordance with the specifications of current legislation. Our results show the need for standardization of cultivation and harvests time and the production process of teas in Brazil. O gênero Passiflora, conhecido como maracujá, é tradicionalmente consumido na forma de chá como calmante, sedativo e suave indutor de sono. As espécies de Passiflora são ricas em flavonoides, mas possuem perfil cromatográfico flavonoídico diferente entre si, característica que permite diferenciá-las. Assim, análises de controle de qualidade de chás à base de Passiflora são importantes para assegurar a qualidade e evitar riscos à saúde do consumidor. Este estudo teve como objetivo avaliar o perfil cromatográfico de cinco amostras de maracujá adquiridas no município de Natal/RN, de acordo com a Farmacopeia Brasileira e também avaliar o rótulo dos produtos de acordo com a legislação vigente. De modo geral, as amostras (1-4) apresentaram perfil cromatográfico semelhante e diferenciaram-se na intensidade das bandas, com exceção de uma amostra (5) que apresentou perfil distinto. Em todas as amostras foi detectada a presença de isoorientina, mas de isovitexina não foi possível visualizar banda de cor e Rf similar. Na análise de rótulos, observou-se que todas as amostras apresentaram não conformidades de acordo com as especificações da legislação vigente. Esses resultados mostram a necessidade de padronização do cultivo, da época de colheita e do processo produtivo na obtenção dos chás comercializados no nosso país. 2021-09-09T13:00:53Z 2021-09-09T13:00:53Z 2021-08-20 bachelorThesis FERREIRA, Manuella Maria Cruz. Análise Cromatográfica e de Rótulos de Amostras Comerciais de Chá de Maracujá Adquiridas no Município de Natal/RN. 2021. 26f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Farmácia) - Departamento de Farmácia, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2021 https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/33310 pt_BR Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte Brasil UFRN Farmácia Departamento de Farmácia |
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Passiflora Controle de qualidade Chá CCDAE Rótulos Ferreira, Manuella Maria Cruz Análise Cromatográfica e de Rótulos de Amostras Comerciais de Chá de Maracujá Adquiridas no Município de Natal/RN |
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Passiflora genus, known as “maracujá”, is popularly used as tea for its calming, sedative and gentle sleep-inducing properties. Passiflora species are rich in flavonoids, and can be differentiated by their chromatographic profile. In this context, quality control analysis of Passiflora-based teas are important to ensure the quality and avoid risks to the consumer's health. This study aimed to evaluate the chromatographic profile of five samples of “maracujá” purchased in Natal/RN according to Farmacopeia Brasileira and the product labels were also verified. In general, samples (1-4) showed a similar chromatographic profile, but different intensity of the zones were observed, with exception of the sample 5 that presented a different profile. Isoorientin was observed in all samples, but zones of similar Rf and color of isovitexin were not detected in all samples. In the analysis of labels, it was observed that all samples showed non-conformities in accordance with the specifications of current legislation. Our results show the need for standardization of cultivation and harvests time and the production process of teas in Brazil. |
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