Caracterização do processo de gelificação de soluções quitosana utilizando reometria e espalhamento dinâmico da luz
Gels consist of soft materials with vast use in several activities, such as in pharmaceutical industry, food science, and coatings/textile applications. In order to obtain these materials, the process of gelification, that can be physical (based on physical interactions) and/or chemical (based on co...
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Formato: | Dissertação |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
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Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/17649 |
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ri-123456789-176492017-11-04T14:52:46Z Caracterização do processo de gelificação de soluções quitosana utilizando reometria e espalhamento dinâmico da luz Morais, Wildson Arcanjo de Fonseca, José Luis Cardozo http://lattes.cnpq.br/1052318028810878 http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4788562T6 Wanderley Neto, Alcides de Oliveira http://lattes.cnpq.br/4789528535524269 Vasconcelos, Cláudio Lopes de http://lattes.cnpq.br/7657769529479698 Espalhamento dinâmico da luz Quitosana Tempo de gelificação. Dynamic light scattering Chitosan Gelation time. CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA Gels consist of soft materials with vast use in several activities, such as in pharmaceutical industry, food science, and coatings/textile applications. In order to obtain these materials, the process of gelification, that can be physical (based on physical interactions) and/or chemical (based on covalent crosslinking), has to be carried out. In this work we used dynamic light scattering (DLS) and rheometry to monitor the covalent gelification of chitosan solutions by glutaraldehyde. Intensity correlation function (ICF) data was obtained from DLS and the exponential stretched Kohrausch-William-Watts function (KWW) was fitted to them. The parameters of the KWW equation, β, Γ and C were evaluated. These methods were effective in clarifying the process of sol-gel transition, with the emergence of non-ergodicity, and determining the range of gelation observed in about 10-20 minutes. The dependence between apparent viscosity on reaction time was used to support the discussion proposed. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior Géis são materiais que possuem aplicações em várias áreas, tais quais, na indústria de tintas, alimentos e farmacêutica. Os métodos empregados para obtenção dos géis podem ser físicos (interações físicas) e/ou químicos (baseado em interações covalentes), tal processo, é denominado gelificação. Neste trabalho, o processo de gelificação de quitosana/glutaraldeído foi monitorado utilizando reometria e espalhamento da luz (DLS). As funções de correlação de intensidade (ICF) foram obtidas através de DLS e a equação de Kohrausch-William-Watts (KWW) foi ajustada com os dados experimentais. Os parâmetros da equação KWW, β, Γ e C foram avaliados. Estes métodos foram eficazes na clarificação do processo que compreende a transição sol-gel, com o surgimento da não-ergodicidade, e na determinação da faixa de gelificação, observada em torno de 10-20 minutos. A dependência da viscosidade aparente em função do tempo foi utilizada para comprovar o tempo de gelificação observado no DLS. 2014-12-17T15:41:55Z 2012-03-20 2014-12-17T15:41:55Z 2011-07-20 masterThesis MORAIS, Wildson Arcanjo de. Caracterização do processo de gelificação de soluções quitosana utilizando reometria e espalhamento dinâmico da luz. 2011. 77 f. Dissertação (Mestrado em Físico-Química; Química) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2011. https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/17649 por Acesso Aberto application/pdf application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte BR UFRN Programa de Pós-Graduação em Química Físico-Química; Química |
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Repositório Institucional |
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Espalhamento dinâmico da luz Quitosana Tempo de gelificação. Dynamic light scattering Chitosan Gelation time. CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA |
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Espalhamento dinâmico da luz Quitosana Tempo de gelificação. Dynamic light scattering Chitosan Gelation time. CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA Morais, Wildson Arcanjo de Caracterização do processo de gelificação de soluções quitosana utilizando reometria e espalhamento dinâmico da luz |
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Gels consist of soft materials with vast use in several activities, such as in
pharmaceutical industry, food science, and coatings/textile applications. In order to obtain
these materials, the process of gelification, that can be physical (based on physical
interactions) and/or chemical (based on covalent crosslinking), has to be carried out. In this
work we used dynamic light scattering (DLS) and rheometry to monitor the covalent
gelification of chitosan solutions by glutaraldehyde. Intensity correlation function (ICF) data
was obtained from DLS and the exponential stretched Kohrausch-William-Watts function
(KWW) was fitted to them. The parameters of the KWW equation, β, Γ and C were evaluated.
These methods were effective in clarifying the process of sol-gel transition, with the
emergence of non-ergodicity, and determining the range of gelation observed in about 10-20
minutes. The dependence between apparent viscosity on reaction time was used to support the
discussion proposed. |
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Fonseca, José Luis Cardozo |
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