Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN

This article presents a study on the research of the factors that affect the competitiveness of cheese produced in a craft in the Seridó of Rio Grande do Norte in the perception of rural producers. His theory is based on factors of competitiveness and definitions of craft production. This research...

Popoln opis

Shranjeno v:
Bibliografske podrobnosti
Glavni avtor: Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
Drugi avtorji: Marques Júnior, Sérgio
Format: Dissertação
Jezik:por
Izdano: Universidade Federal do Rio Grande do Norte
Teme:
Online dostop:https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/14887
Oznake: Označite
Brez oznak, prvi označite!
id ri-123456789-14887
record_format dspace
spelling ri-123456789-148872017-11-02T05:05:16Z Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN Factors wicht affect of competitiveness of artesanal cheese: an study exploratory in the region Serido of state of Rio Grande do Norte Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva Marques Júnior, Sérgio http://lattes.cnpq.br/5716461725901505 http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4799609U9 Furukava, Marciano http://lattes.cnpq.br/7046131809246694 Costa, Maristélio da Cruz http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4792959J6 competitividade queijo artesanal produtor rural competitiveness artisanal cheese rural producer CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO This article presents a study on the research of the factors that affect the competitiveness of cheese produced in a craft in the Seridó of Rio Grande do Norte in the perception of rural producers. His theory is based on factors of competitiveness and definitions of craft production. This research was performed in the important area of production and marketing of cheeses from the state. The methodology used was exploratory research descriptive type survey. The research field of 213 returned questionnaires validated. those interviewed were rural producers of artisanal cheese, with properties distributed in the districts located in the region. The results showed the production of artisanal cheese in Seridó / RN's main points of difficulty to compete: the great marketing in the informality, workforce has low skills and education, has little technical assistance, low acceptance by technological innovations and absence of integration between producers which creates low productivity and qualification of the production chain Este artigo apresenta um estudo sobre a investigação dos fatores que na percepção dos produtores rurais afetam a competitividade do queijo produzido de forma artesanal no Seridó do Rio Grande do Norte. Para tanto, traz seu arcabouço teórico estruturado nos fatores que influenciam nas diversas formas de competir e nas definições de produção artesanal. Esta pesquisa foi desenvolvida em importante região de produção e comercialização de queijos artesanais do Estado. A abordagem metodológica utilizada foi de pesquisa exploratória descritiva com a condução de um levantamento do tipo survey. A pesquisa de campo obteve 213 questionários válidos, cujos entrevistados foram produtores rurais de queijo artesanal, que possuem suas propriedades distribuídas nos municípios localizados na região. Os resultados mostraram que na percepção dos agricultores, em relação ao nível de competitividade do queijo produzido de forma artesanal, o setor agroindustrial de produção artesanal de queijo no Seridó/RN tem pontos de gargalo em alguns aspectos a considerar, sendo os principais: a grande comercialização na informalidade, mão-de-obra tem baixa qualificação e escolaridade, tem pouca assistência técnica, baixa aceitação por inovações tecnológicas e ausência de integração entre os produtores o que gera baixa produtividade e qualificação da cadeia produtiva 2014-12-17T14:52:37Z 2009-02-20 2014-12-17T14:52:37Z 2008-09-01 masterThesis CALAZANS, Dinara Leslye Macedo e Silva. Factors wicht affect of competitiveness of artesanal cheese: an study exploratory in the region Serido of state of Rio Grande do Norte. 2008. 107 f. Dissertação (Mestrado em Estratégia; Qualidade; Gestão Ambiental; Gestão da Produção e Operações) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2008. https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/14887 por Acesso Aberto application/pdf application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte BR UFRN Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção Estratégia; Qualidade; Gestão Ambiental; Gestão da Produção e Operações
institution Repositório Institucional
collection RI - UFRN
language por
topic competitividade
queijo artesanal
produtor rural
competitiveness
artisanal cheese
rural producer
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO
spellingShingle competitividade
queijo artesanal
produtor rural
competitiveness
artisanal cheese
rural producer
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO
Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
description This article presents a study on the research of the factors that affect the competitiveness of cheese produced in a craft in the Seridó of Rio Grande do Norte in the perception of rural producers. His theory is based on factors of competitiveness and definitions of craft production. This research was performed in the important area of production and marketing of cheeses from the state. The methodology used was exploratory research descriptive type survey. The research field of 213 returned questionnaires validated. those interviewed were rural producers of artisanal cheese, with properties distributed in the districts located in the region. The results showed the production of artisanal cheese in Seridó / RN's main points of difficulty to compete: the great marketing in the informality, workforce has low skills and education, has little technical assistance, low acceptance by technological innovations and absence of integration between producers which creates low productivity and qualification of the production chain
author2 Marques Júnior, Sérgio
author_facet Marques Júnior, Sérgio
Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
format masterThesis
author Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
author_sort Calazans, Dinara Leslye Macedo e Silva
title Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
title_short Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
title_full Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
title_fullStr Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
title_full_unstemmed Fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no Seridó/RN
title_sort fatores que afetam a competitividade do queijo artesanal: um estudo exploratório no seridó/rn
publisher Universidade Federal do Rio Grande do Norte
publishDate 2014
url https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/14887
work_keys_str_mv AT calazansdinaraleslyemacedoesilva fatoresqueafetamacompetitividadedoqueijoartesanalumestudoexploratorionoseridorn
AT calazansdinaraleslyemacedoesilva factorswichtaffectofcompetitivenessofartesanalcheeseanstudyexploratoryintheregionseridoofstateofriograndedonorte
_version_ 1773965926286229504