Eça de Queiroz e a cozinha burguesa: literatura e alimentação
Using literature to discuss the topic of food, proper bourgeois cuisine, was the purpose of this work. As a corpus, we use one of the works of Eça de Queiroz, The City and the Mountains. Served as theoretical references the Claude Levi-Strauss s concept of universal culinary and the Jean Claude F...
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Formato: | Dissertação |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Universidade Federal do Rio Grande do Norte
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Endereço do item: | https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/13662 |
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ri-123456789-136622019-05-26T05:29:36Z Eça de Queiroz e a cozinha burguesa: literatura e alimentação Silva, Michelle Cristine Medeiros da http://lattes.cnpq.br/1788932483645882 http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4703941Y0 Almeida, Maria da Conceição Xavier de http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787342H4 Lima, Hermano Machado Ferreira http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4779318A3 Literatura. Alimentação. Cozinha. Cozinha burguesa Literature. Food. Culinary. Bourgeois cuisine CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS Using literature to discuss the topic of food, proper bourgeois cuisine, was the purpose of this work. As a corpus, we use one of the works of Eça de Queiroz, The City and the Mountains. Served as theoretical references the Claude Levi-Strauss s concept of universal culinary and the Jean Claude Fischler s concept of specific culinary who understands food as a cultural system which includes representations, beliefs and practices of a specific group. After the initial reading of the novel and construction of a file containing general information of the work, categories designed for elaboration of a material for analysis were these: work, characters, food, intellectuals and geographies. We realized the culinary as an epicenter for understanding the culture of a specific group: in this case, the bourgeois. We proposed a quaternary model for systematizing it: this bourgeois cuisine highlights the technique, has affection for what is rare and/or expensive but still consume it with temperance, establishing a new relationship with the use of time and, finally, it is the one that opens the ritual that involves frequent restaurants and cafes. The exercise of thinking the bourgeois cuisine through the literature suggests that the art may work on increase the comprehensive capabilities of nutritionists, professionals who deal with a complex object in your practice: the food Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico Utilizar a literatura para problematizar o tema da alimentação, propriamente a cozinha burguesa, foi o propósito deste trabalho. Como corpus, utilizamos uma das obras de Eça de Queiroz, A cidade e as Serras. Serviram como referenciais teóricos o conceito de cozinha universal de Claude Lévi-Strauss, além daquele apresentado pelo sociólogo Jean Claude Fischler que a compreende como um sistema cultural alimentar que comporta representações, crenças e práticas de um grupo específico. Após a leitura inicial do romance e construção de um arquivo com informações gerais sobre a obra, espacialidades para elaboração de um material de análise foram assim pensadas a priori: a obra, personagens, comidas, intelectuais e geografias. Percebemos a cozinha como um epicentro para a compreensão da cultura de um grupo específico: neste caso, o burguês. Propusemos um modelo quaternário para sistematizá-la: a cozinha burguesa é aquela que põe em relevo a técnica, que tem afeição por aquilo que é raro e/ou caro apesar de consumi-lo com temperança, que estabelece uma nova relação com o uso do tempo e que, por fim, inaugura o ritual que envolve frequentar restaurantes e cafés. O exercício de pensar a cozinha burguesa por meio da literatura sugere que esta possa produzir na formação de nutricionistas a ampliação de suas capacidades de compreensão do objeto complexo com o qual lidam em sua profissão: a alimentação 2014-12-17T14:20:08Z 2013-03-03 2014-12-17T14:20:08Z 2012-08-01 masterThesis SILVA, Michelle Cristine Medeiros da. Eça de Queiroz e a cozinha burguesa: literatura e alimentação. 2012. 174 f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Regional; Cultura e Representações) - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2012. https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/13662 por Acesso Aberto application/pdf application/pdf Universidade Federal do Rio Grande do Norte BR UFRN Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais Desenvolvimento Regional; Cultura e Representações |
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beliefs and practices of a specific group. After the initial reading of the novel and
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for elaboration of a material for analysis were these: work, characters, food,
intellectuals and geographies. We realized the culinary as an epicenter for
understanding the culture of a specific group: in this case, the bourgeois. We
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the technique, has affection for what is rare and/or expensive but still consume it with
temperance, establishing a new relationship with the use of time and, finally, it is the
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