The plenty of waste
Anacardium is a native fruit from the North and Northeast regions of Brazil. It has a pseudo-fruit, peduncle, which is wasted due to the valorization of the chestnut. It serves as raw material for several regional recipes. The photographic work aimed to record images of a moment of devaluation of th...
Na minha lista:
Principais autores: | , |
---|---|
Formato: | Online |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN
|
Endereço do item: | https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24881 |
Tags: |
Adicionar Tag
Sem tags, seja o primeiro a adicionar uma tag!
|
id |
oai:periodicos.ufrn.br:article-24881 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:periodicos.ufrn.br:article-248812022-07-10T14:36:17Z The plenty of waste La abundancia de desechos A fartura do desperdício Santos, Ana Thaís Vasconcelos Pereira Cavalcante, Jorge Luis Caju Desperdício de alimentos Fotografias Ensaio visual Caju Antropologia da alimentação Anacardium is a native fruit from the North and Northeast regions of Brazil. It has a pseudo-fruit, peduncle, which is wasted due to the valorization of the chestnut. It serves as raw material for several regional recipes. The photographic work aimed to record images of a moment of devaluation of the use of cashew as one of the historical exponents of food culture in Ceará. The entire work, entitled “The plenty of waste”, took second place in the cultural activity category of the Bachelor's Degree in Nutrition at UNINTA, Sobral, Ceará, Brazil. All images were captured by cell phone. Through the analysis of the photographic message, the devaluation of the peduncle as a raw material is related to the high rate of waste in the region. El anacardo es una fruta originaria de las regiones norte y noreste de Brasil. Tiene un pedúnculo pseudofruto, que se desperdicia por la valorización del castaño. Sirve como materia prima para varias recetas regionales. El trabajo fotográfico tuvo como objetivo registrar imágenes de un momento de devaluación del uso del anacardo como uno de los exponentes históricos de la cultura alimentaria en Ceará. Todo el trabajo, titulado “La abundancia de desechos”, obtuvo el segundo lugar en la categoría de actividad cultural de la Licenciatura en Nutrición de la UNINTA, Sobral, Ceará, Brasil. Todas las imágenes fueron capturadas por teléfono celular. A través del análisis del mensaje fotográfico, la devaluación del pedúnculo como materia prima se relaciona con la alta tasa de desperdicio en la región. O caju é uma fruta nativa das regiões do Norte e Nordeste brasileiro. Possui um pseudofruto, pedúnculo, que é desperdiçado devido à valorização da castanha. Ele serve como matéria prima para diversas receitas regionais. O trabalho fotográfico teve como objetivo registrar imagens de um momento de desvalorização do aproveitamento do caju como um dos expoentes históricos da cultura alimentar cearense. O conjunto da obra, intitulada “A fartura do desperdício”, ficou em segundo lugar na categoria atividade cultural do curso de bacharelado em Nutrição do UNINTA, Sobral, Ceará, Brasil. Todas as imagens foram captadas por meio de celular. Por meio da análise da mensagem fotográfica relaciona-se a desvalorização do pedúnculo como matéria prima ao alto índice de desperdício na região. Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN 2022-01-20 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Photographic essay Ensayo visual Ensaio visual application/pdf https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24881 Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social; Vol. 9 No. 16 (2022): Dossiê: "Estratégias de devotos e brincantes para a religiosidade em tempos de pandemia"; 1-12 Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social; Vol. 9 Núm. 16 (2022): Dossiê: "Estratégias de devotos e brincantes para a religiosidade em tempos de pandemia"; 1-12 Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social; v. 9 n. 16 (2022): Dossiê: "Estratégias de devotos e brincantes para a religiosidade em tempos de pandemia"; 1-12 2446-5674 10.21680/2446-5674.2022v9n16 por https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24881/15319 Copyright (c) 2022 Ana Thaís Vasconcelos Santos, Jorge Luis Pereira Cavalcante |
institution |
Periódicos UFRN |
collection |
Portal de Pediódicos Eletrônicos da UFRN |
language |
por |
format |
Online |
author |
Santos, Ana Thaís Vasconcelos Pereira Cavalcante, Jorge Luis |
spellingShingle |
Santos, Ana Thaís Vasconcelos Pereira Cavalcante, Jorge Luis The plenty of waste |
author_facet |
Santos, Ana Thaís Vasconcelos Pereira Cavalcante, Jorge Luis |
author_sort |
Santos, Ana Thaís Vasconcelos |
title |
The plenty of waste |
title_short |
The plenty of waste |
title_full |
The plenty of waste |
title_fullStr |
The plenty of waste |
title_full_unstemmed |
The plenty of waste |
title_sort |
plenty of waste |
description |
Anacardium is a native fruit from the North and Northeast regions of Brazil. It has a pseudo-fruit, peduncle, which is wasted due to the valorization of the chestnut. It serves as raw material for several regional recipes. The photographic work aimed to record images of a moment of devaluation of the use of cashew as one of the historical exponents of food culture in Ceará. The entire work, entitled “The plenty of waste”, took second place in the cultural activity category of the Bachelor's Degree in Nutrition at UNINTA, Sobral, Ceará, Brazil. All images were captured by cell phone. Through the analysis of the photographic message, the devaluation of the peduncle as a raw material is related to the high rate of waste in the region. |
publisher |
Portal de Periódicos Eletrônicos da UFRN |
publishDate |
2022 |
url |
https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24881 |
work_keys_str_mv |
AT santosanathaisvasconcelos theplentyofwaste AT pereiracavalcantejorgeluis theplentyofwaste AT santosanathaisvasconcelos laabundanciadedesechos AT pereiracavalcantejorgeluis laabundanciadedesechos AT santosanathaisvasconcelos afarturadodesperdicio AT pereiracavalcantejorgeluis afarturadodesperdicio AT santosanathaisvasconcelos plentyofwaste AT pereiracavalcantejorgeluis plentyofwaste |
_version_ |
1766683471394111488 |